Olen kaupungeissa ja kerrostaloissa asuessani kerännyt kompostijätettä oikeastaan aina, kun biojäteastia on vain ollut taloyhtiössä saatavilla. Landelle muuton jälkeen kuitenkin havahduin siihen, että nythän tämä homma on hoidettava itse.

Ja nyt, kun olen ryhdistäytynyt puutarha-asioiden suhteen, lopputuotokselle eli kompostimullalle on jopa käyttöä. Olen keittiössä yhtä taitava kuin pihanhoidossa. Sen vuoksi lasten ruokaa päätyy usein lattialle tai jää lautaselle. Ruuantähteiden jalostaminen kompostimullaksi ei ole henkisesti niin tuskallista kuin niiden heittäminen sekajätteeseen (tai syöminen syöttötuolin alta).

Viime kesänä ostimme pihaan Kekklilän Kotikompostorin (230 l).

Kekkilä Kotikompostori: hyvät ja huonot puolet

Plussat

  • Helppo käyttöönotto. Kekkilä Kotikompostorin mukana tuli hyvät käyttöohjeet, joiden mukaan syksyllä ryhdyin toimeen. Pohjalle puutarhasta oksia ja lehtiä, päälle kompostikuiviketta ja sitten vaan suoraan biojätekäyttöön.
  • Kompostori on valmistettu kestävästä ja kierrätettävästä muovista ja sen ulkopinta on UV-säteilyä kestävää materiaalia. Ja kilpailijatuotteisiin verrattuna oli omaan silmään myös tyylikkäin väriltään ja muotoilultaan.
  • Kompostorin kansi on tiivis ja estää hajujen leviämisen sekä estää ylimääräisten asukkien pääsyn kompostiin.

Miinukset

  • Tuotekuvauksessa lukee: “Suuri tilavuus ja paksu lämpöeristys mahdollistavat kompostorin ympärivuotisen käytön.” Kaikki sujui hyvin kunnes tuli sellaiset säät, että ensin oli kosteaa ja sitten pakkasta. Tuolloin kansi jäätyi kiinni, eikä sitä saanut enää helposti auki. Enkä väkisiinkään viitsinyt vääntää, koska kansi on styroksia. Eli täytyy ehkä miettiä sijainti vielä uudelleen, niin ettei kannen päälle tipu esim. sadevettä.
  • Alalokero, josta lopullinen komposti otetaan on kätevä, mutta olisi hienoa, jos kompostin ottamisvaiheessa saisi jotenkin “eroteltua” alaosassa olevan kompostimullan ja yläosan biojätteen, jonka maatumisprosessi on vielä kesken. Olisko se sitten esim jonkinlainen “välilevy”, joka työnnetään kompostiin siksi aikaa kun alaosan kompostit otetaan pois. En tiedä. Tässä ilmainen tuotekehitysajatus vireille.

Mutta tiivistettynä: jos minä sain tästä kompostorista käyttökelpoista ainesta, niin saat sinäkin.

Note to self: ei kannata laittaa munankuoria tai avokadon kuoria kompostiin. Tai jos laittaa ne kannattaa ehkä murskata / leikata ensin pienemmäksi.

Kaksi tapaa kompostoida: aktiivinen ja luonnollinen prosessi.

Aktiivisessa kompostoinnissa massaa sekoitetaan, ilmastetaan ja kostutetaan säännöllisesti. Luonnollisessa kompostoitumisprosessissa kiinnitetään huomiota kompostimassan rakenteeseen. Kompostoria täytetään kerroksittain. Karkeampaa kompostoituvaa ainesta, kuten oksasilppua, haketta, turvepohjaista kuiviketta sekä biojätettä lisätään sopivassa suhteessa. Näin säännöllistä sekoitusta tai ilmastusta ei tarvita, sillä ilma kiertää kompostimassassa luonnollisesti.

Molemmissa kompostointitavoissa kompostorin jatkuva täyttäminen on tärkeää. Näin pieneliöillä on ravintoa, jonka avulla ne lisääntyvät ja pitävät kompostoitumista yllä. Itse olen luonnollisen tyylin kannalla, koska en aktiivisesti muista enkä jaksa käydä sekoittamassa kompostiani.

Katso video:

@disasteryard Last year we bought a compost and few days ago I checked how it worked. #compost #composting #garden #yard #disasteryard #komposti #kekkilä #kekkilagarden @Kekkilä Garden #puutarha #piha ♬ original sound – kardashianshulu